Femeile ale căror mâini sunt suprasolicitate în timpul serviciului ar putea prezenta un risc mai mare de dezvoltare a cancerului la sân, informează Daily Mail.
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, britanici și canadieni, cele mai predispuse sunt femeile angajate în baruri sau cazinouri, întrucât expunerea la fumul de țigară și munca în timpul nopții sunt printre principalele cauze ale dereglărilor hormonale ce duc la apariția tumorilor maligne. Global, cercetătorii au estimat că 42% dintre persoanele de sex feminin care au un astfel de loc de muncă de peste 10 ani prezintă un risc mai ridicat în fața acestei boli.
Studiul s-a realizat pe 1.000 de femei cu cancer la sân, al căror trecut profesional a fost comparat cu al altor 1.147 de femei sănătoase. Cercetătorii au precizat că, în acest context, cele mai periculoase meserii s-au dovedit a fi acelea din sectorul agricol, joburile din baruri/cazinouri, din industria producătoare de materiale plastice, precum și din industria producătoare de conserve.
Mai mult, pentru cele din urmă două categorii, riscul de a dezvolta cancer la sân este dublu și de cinci ori mai mare pentru acelea care nu se aflau încă la menopauză. Rezultate similare s-au înregistrat și la femeile cu joburi în baruri/cazinouri.
În cazul angajatelor din industria prelucrătoare de metal, riscul a crescut cu 73% și cu 36% pentru cele cu activități în sectorul agricol.
„Mulți angajați sunt expuși la multiple substanțe chimice, nu neapărat din cauza sarcinii de lucru, ci prin prisma mediului în care lucrează”, a precizat profesorul Andrew Watterson de la Universitatea din Stirling.
De asemenea, dr. James Brophy de la Universitatea din Ontario, unul dintre autorii studiului, a precizat că motivul apariției cancerului la sân este totuși unul complex, ce ține atât de activitatea desfășurată, precum și de informația genetică, tulburările hormoale și stilul de viață al femeii.
„Cercetăriile au arătat că incidența cancerului la sân a crescut odată cu evoluția socială din a doua parte a secolului al XX-lea, când femeile au început să lucreze în industrii diverse și când multe noi substanțe, netestate, au început să fie utilizate”, a precizat Brophy.
De altfel, studii anterioare au relevat faptul că femeile care lucrează în ture de noapte sunt mai predispuse la cancer de sân, întrucât un important hormon care în mod normal „ucide” tumorile este afectat de expunerea constantă la lumina artificială.
Totuși, specialiștii au arătat că, pe lângă toate acestea, mai importantă este atenția pe care femeile o acordă sănătății zi de zi: „Știm că femeile pot reduce riscul apariției cancerului la sân limitând consumul de alcool, menținându-și o greutate normală și crescându-și activitatea fizică”.